• Man - Lør: 10:00 - 20:00 (11:00-18:00) Søndager (akutt-tid)
  • Romsås, Oslo Tlf. +47 41 72 55 66, +47 22 10 83 00

Rotfylling

Hvorfor rotfylling ?

En rotfylling er nødvendig å gjøre på tenner hvor nerven er betent eller infisert. Dette kan foreksempel skje pga dype hull, dype fyllinger,  slag mot tannen,  tannissing eller andre påkjenninger.

Hva er de vanligste symptomene for å måtte rotfylle?

Kraftig ising i tennene når du drikker kaldt eller varmt. Ising kan pågå en stund eller det kan utvikle seg til kraftig tannverk. Hvis tannen føles øm å tygge på og føles for høy kan det være klare tegn på en betennelse i tannen. Det er også i noen tilfeller mulig å se endring av farge på tannen.

Man får ikke alltid symptomer selv om tannen trenger en rotfylling. Det kan også  oppdages forandringer på røntgenbildet som indikerer at tannen har en infeksjon og må rotfylles.

Tannverk er en av de mest alvorlig smerter vi kan oppleve,og er et alarmsignal. Tannverk årsakes ofte av inflammasjon i tannerven. Hvis du ikke gjør noe med det, minsker tannverken etter noen dager når nerven dør.Når nerven er død kan bakteriene vandre inn i kroppen og lage inflammasjon i tannbeinet.

Inflammasjon i tannbeinet medfører ofte en langsom nedbrytning av tannbeinet.Etter en stund kan en tannbyll eller akutt infeksjon oppstå.Smerte,ømhet,ubehag og hevelse er de typiske symptomene for en tannbyll.I noen sjeldne  tilfeller kan en tannbyll spre seg fort og får alvorlige konsekvenser som sepsis (blodforgiftning) Dette kan forekomme hvis immunforsvaret er dårlig.

Våre tenner er levende og har blodkar. nerver og mange celler som reparerer tannen innenfra. Dette nervevevet som finnes i tenner kales pulpa.Når bakterier kommer inn i pulpa pga karies /hull i tannen, forårsaker de en inflammasjon i pulpa som resulterer i alvorlig smerte og ubehag.

Ved rotfylling tannlege må finne first rotkanalen og deretter fjerne den infiserte nerven med hjelp av instrumenter. Etter å ha funnet nerven og kanalene samt fjernet bakteriene må tannlegen fylle de rensede rotkanalene med et materiale, som er en type gummi. På toppen av tannen må tannlegen legge en fylling, det er ofte viktig å lage krone fordi en rotfylt tann ofte har stor fylling og er svak tann, lett å knekkes.

En rotfylling innebære at nerven fjernes og at rotkanlen deretter fylles med rotfyllingsmateriale. For å utføre en rotfylling  må man først borre seg gjennom tannkronen og inn  til nerven. Deretter bruker vi spesialinstrumenter for å rense rotkanalene grundig. I tillegg bruker vi antibakterielle skyllevæske. Dersom tannen rotfylles pga en infeksjon må man gå en stund med et bakteriedrepende middel i de rensende rotkanalene før rotfyllingen kan gjøres ferdig. Etter endt rotbehandling må tannen repareres med en fylling eller en krone. Rotfylling er en behandling som krever nøyaktighet og tid. En tann har fra en til fire kanaler, det er mer tidkrevende jo flere kanaler tannen har. Behandlingen kan utføres helt smertefritt. Den utføres med lokalbedøvelse dersom nerven er levende. Dersom nerven er død trengs ingen bedøvelse.

Selv om  behandlingen utføres med den største nøyaktighet, kan det oppstå  komplikasjoner. Komplikasjoner som kan forekomme er for eksempel oppblussing av infeksjonen. Fraktur av et instrument i rotkanalen og fraktur av tannen. Disse komplikasjonene kan føre til at tannens funksjonstid blir redusert. Omtrent 80 % av tenner som rotfylles kan behholdes lenge. men det er viktig å være klar over at ikke alle tenner vi kunne beholdes. Det er viktig å kontrollere rotfyllingen etter at den er utført.

Du er velkommen til oss!

Bestill tannlegetime